Arnavutköy Belediyesi
Minik Eller, Kuşları Sıcak Yuvalarına Kavuşturdu

Minik Eller, Kuşları Sıcak Yuvalarına Kavuşturdu

22 Şubat 2019 Cuma

Arnavutköylü minik öğrenciler, Belediye Başkanı Haşim Baltacı ile birlikte, kış aylarında kuşların üreme dönemi olması ve yem ihtiyaçlarının karşılanması için İmrahor Mesire Alanı’nda bulunan ağaçlara 700 adet kuş yuvası yerleştirdiler.

Osmanlı’dan günümüze kadar gelen bu önemli gelenek Arnavutköy’de yaşatıldı. Arnavutköy Belediyesi tarafından hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesiyle kuşlar soğuk kış günlerinde sığınacakları sıcak yuvalara kavuşmuş oldu. Kuş yuvası projesi kapsamında Arnavutköylü minik öğrenciler, Belediye Başkanı Haşim Baltacı ile birlikte, İmrahor Mesire Alanı’nda bulunan ağaçlara başlangıç olarak 700 kuş yuvası yerleştirdiler. Arnavutköy Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi Doğa Kulübü’nün minik üyeleri; Serçe, İskete, Florya, Saka ve Kırlangıç gibi orman kuşlarının üreme ve yumurtlama döneminde, sağlığa herhangi bir zararı bulunmayan ahşap ve organik boyalarla yaptıkları yuvalar, ağaçlarda renkli görüntüler oluşturdu. Ekolojik dengeyi koruma ve çevre bilincini uyandırma amacıyla gerçekleştirilen projeyle, mesire alanı kuş evleriyle daha da renklendi ve güzelleşti.

“Tüm canlılara karşı sevginin ne olduğunu anlatmak adına yapılmış bir etkinlik”

Çocuklarla beraber boyama yapan ve kuş yuvalarını ağaca asan Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı, “Bugünkü çalışmamızda gerçekleştirmeyi amaçladığımız 2 ana konu var. Birincisi kuşların, özellikle orman kuşlarının üreme, yumurtlama zamanı olan bu dönemde onlara birer barınak yapmayı amaçladık. Tabi ki bütün ihtiyacı giderecek bir şey değil ama sembolik anlam taşıyan özellikle çocuklarımıza böyle bir bilinci vermeyi amaçladığımız bir etkinlik. İkincisi çocuklarımıza bu bilinci aşılamak. Onlara böyle bir etkinlikle neye ulaşmaya çalıştığımızı söylemek. Hem kuşlara karşı, hayvanlara karşı, tüm canlılara karşı sevginin ne olduğunu anlatmak adına yapılmış olan bir etkinlik.” şeklinde konuştu.

"Soğukta aç kalmasınlar, üşümesinler”

Kuş yuvalarının montajını ve boyamasını yaparak ağaçlara asan öğrencilerden biri , “Kuşlara yuva yapıyoruz. Kuşlar yuvasına girsin, yuvalarında mutlu olsunlar. Soğukta aç kalmasınlar, üşümesinler.” diye konuştu. Yaptığı yuvayı boyayan bir öğrenci ise, “Serçelere yuva yapıyorum. Bu bittikten sonra buna benekler yapacağım. Bunları ağaçlara asacağız. Serçeler bunlara girecek.” şeklinde konuştu. Kar yağdığında kuşların üşümemesi için yuvaları yaptıklarını söyleyen bir öğrenci, “Kuşlara yuva yapıyorum. Kar yağınca içine girsin üşümesin diye. Ağaca asacağız. Kuşlar içine girecek.” ifadelerini kullandı.

Kuş yuvalarıyla ilgili önemli hatırlatmalar

Kuşlara konaklama alanları sunulmadığında, ormanlarımız ve yeşil alanlarımız bir yangına göre beş kat fazla zarar görmektedir.

Kuş türleri, yuvalarını kuracakları yüksekliklere göre farklı tercihlere sahiptirler. Serçe kuşlarının yuva yükseklikleri 2-5 metre arasındadır. Yüksek yuvalar, genellikle kediler ve benzeri hayvanlar açısından güvenlidir. Ancak montaj, temizleme ve gözlemenin daha zor olabileceği düşünülmektedir. Bahçenizde yaşayan kuşların yükseklik gereksinimlerine göre oldukça esnek olduklarını ve yuvasını kolayca seçebileceklerinin farkında olmalısınız. Yükseklik ideal olmasa da, evin güvenli ve sağlam bir şekilde monte edilmesi önemlidir.

Aşırı yağışlı bölgelerde, korunaklı bir bölgede bir kuş evi kurmak en iyisidir; Çok sıcak bir bölgede ise daha serin, gölgeli bir yer şarttır. Hassas yavru kuşların ve ebeveynlerin korunmasına yardımcı olmak için giriş deliği her zaman hakim rüzgarlardan uzak durmalıdır.

En az yılda bir kere yuvayı temizlemenizi ve kullanılan ipi yenilemenizi tavsiye ederiz. Herhangi bir sebeple yuvaya yaklaştığınız zaman dikkatli olunuz. Kuşları ve yavrularını ürkütmeyiniz. Yuva dolu ise dokunmayınız.

Genel HABERLERİ
Merhaba.
Ben Dijital Asistanınız Arbey Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?