Arnavutköy Belediyesi
Hadımköy’de Bulunan İşaret Taşı Arnavutköy Yerel Tarih Müzesi’ne Taşındı

Hadımköy’de Bulunan İşaret Taşı Arnavutköy Yerel Tarih Müzesi’ne Taşındı

16 Ocak 2023 Pazartesi

Osmanlı döneminde nakil ve lojistik desteğinin sağlandığı Hadımköy’de bulunan işaret taşı, sergilenmek üzere Arnavutköy Yerel Tarih Müzesi’ne taşındı. 

Osmanlı’nın son döneminde nakillerin yapıldığı, lojistik desteğinin sağlandığı, Balkan Savaşları ve Çatalca Muharebelerine şahitlik etmiş bölgelerden birisi olan Hadımköy’de birçok askeri yapı ve işaret bulunuyor. Bölgeye yerleştirilen işaret taşları, gelen birliklerin yönlerini bulabilmeleri için çok kritik bir rol üstleniyordu. 

Askeri birliklerin yönlerini bulabilmeleri için Hadımköy’e yerleştirilen ve günümüze ulaşmış tek örnek olan işaret taşı, Kültür Bakanlığı ve arkeologlar eşliğinde Arnavutköy Yerel Tarih Müzesi’ne taşındı. Yetkililer işaret taşının yenileme ve onarım işlemleri yapıldıktan sonra Arnavutköy Yerel Tarih Müzesi’nde sergileneceğini söyledi.  

Hadımköy’de bulunan işaret taşı; rumi takvime göre 1330, miladi takvime göre ise 1910 yılını işaret ediyor. İşaret taşının üzerinde günümüz Türkçesi ile “Askeri yol, Hadımköyüne gider. İnşaatı İstikam Taburu yapmıştır” ibaresi bulunuyor.  İşaret taşı, Balkan Savaşları ve Çatalca Muharebeleri başta olmak üzere birçok savaşta askeri birliklerin yönlerini bulabilmeleri ve lojistik destek sağlanması açısından önemli rol oynamıştır. 
 

Genel HABERLERİ
Merhaba.
Ben Dijital Asistanınız Arbey Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?