Arnavutköy Belediyesi
Osmanlı Kültürü Arnavutköy'de Yaşatıldı

Osmanlı Kültürü Arnavutköy'de Yaşatıldı

28 Ocak 2019 Pazartesi

Osmanlı Devleti'nin 720'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Arnavutköy'de düzenlenen etkinlikte Osmanlı kültürü, gelenek ve görenekleri yaşatıldı. Dönemin birçok lezzeti vatandaşlar için sergilenirken lokma ve şerbet ikram edildi.

Arnavutköy Belediyesi, Osmanlı Devleti'nin 720'nci kuruluş yıl dönümü sebebiyle Osmanlı kültürünün birçok ürününü düzenlediği “Osmanlı Haftası” etkinliğiyle tanıttı. Avlu34 Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde düzenlenen etkinliklere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikler kapsamında Osmanlı Dönemi'nde çokça yapılan, padişahların en sevdiği yemekler arasında yer alan terkibi çeşidiye, ishakiye, mücezzega, sadabad pilavı soğanlı yumurta olarak bilinen yumurta-yı hümayun gibi lezzetler vatandaşlar için sergilendi. Programda kış çayı, Osmanlı çayı, şifa çayı, biberiye çayı, yorgunluk çayı ve narçiçeği ile nane şerbeti vatandaşlara ikram edildi. Osmanlı döneminde yaygın olan zembilciliği günümüzde gazete gibi atık malzemeleri geri dönüştürerek devam ettiren kadınların ürünleri ise beğeni kazandı. Alanda bir cam ustasının ürettiği ürünler dikkatle incelenirken vatandaşlara Osmanlı şerbeti ve lokma ikram edildi.

“Büyüklerimizden dinlemiş olduğumuz nice adetimizi anlata anlata bitiremeyiz”

Osmanlı dönemindeki birçok geleneğin günümüzde de yaşatılmasını amaçladıklarını dile getiren Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, “Kültürümüzü, örfümüzü geleneğimizi ilgilendiren el emeği göz nuru bir takım ürünlerin değerlendirildiği ve sonuçlarının görüldüğü bir sergide beraberiz. Büyüklerimiz otursak anlatsak gerek köylerimizde gerek çevremizde büyüklerimizden dinlemiş olduğumuz nice adetimizi anlata anlata bitiremeyiz. Aslında bugünkü çalışma da özet olarak bundan ibaret” ifadelerini kullandı.

“Soğanlı yumurta Sultan Abdülhamid'in en çok sevdiği yemekmiş”

Osmanlı lezzetlerini vatandaşların dikkatle incelediğini ifade eden Zeynep Karamahmutoğlu, “Osmanlı yemekleri gerçekten ilgi çekiyor. Osmanlı yemeklerini gördükleri için vatandaşları daha çok cezbediyor. Bugün burada terkibi çeşidiye Sultan Mahmud çorbamız var. Bir de soğanlı yumurta bu Sultan Abdülhamid'in en çok sevdiği yemekmiş. Eskiden mum ateşinde yapılırmış, 3 buçuk saat sürermiş. Bunu en güzel yapan aşçı saraya alınırmış. Bunlar Osmanlı'da en çok yapılan ve sevilen yemeklermiş” şeklinde konuştu.

“Etkinliklere her sene katılıyorum”

Arnavutköy Belediyesi tarafından düzenlenen Osmanlı haftası etkinliklerine her sene katıldığını belirten Semra Topuklu ise: “Böyle faaliyetleri görünce çok seviniyorum. Etkinlikler çok güzel. Eskiyi yaşıyoruz” dedi.

Genel HABERLERİ
Merhaba.
Ben Dijital Asistanınız Arbey Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?