Arnavutköy Belediyesi
Kadınlar İçin Camii ve Türbe Gezileri

Kadınlar İçin Camii ve Türbe Gezileri

08 Mayıs 2019 Çarşamba

Arnavutköy Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi tarafından her yıl düzenlenen camii ve türbe gezileri bu yıl da devam edecek.

İstanbul'un manevi büyükleri ile vatandaşları buluşturan Arnavutköy Belediyesi, Ramazan boyunca kadınlar için cami ve türbe gezileri düzenlemeye devam edecek. Hemen her gün düzenlenecek gezilerde; Çamlıca Camii, Hırka-i Şerif Camii, Eyüp Sultan Camii ve Türbesi, Merkez Efendi Türbesi, Yuşa Tepesi ve Hz. Yuşa Türbesi Arnavutköylüler tarafından ziyaret edilecek. Vatandaşlar Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’ne giderek bireysel olarak veya toplu olarak kayıt olabilecek.

Bu yıl Büyük Çamlıca Camii ziyaret edilecek

Arnavutköylü vatandaşların bu yıl ziyaret edecekleri önemli yerlerden biri de Çamlıca Camii. Temeli 6 yıl önce atılan, 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir kompleks olarak tasarlanan Türkiye'nin en büyük camisi 'Çamlıca Cami'nin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti. Caminin, imanın 6 şartını temsilen 6 minaresi vardır. 6 minaresinin 4'ü Anadolu'ya adım attığımız 1071 yılına atfen 107,1 metredir. Minarelerde 16 şerefe daha önce kurulan 16 Türk devletini temsil ediyor. 72 metre yüksekliğindeki Ana kubbe, İstanbul'da yaşayan 72 milleti, Ana kubbenin çapı 34 metre olup İstanbul'u simgeliyor. Camideki 5 normal kubbe, İslam’ın 5 şartını gösteriyor. Camiye 5, şadırvanlı avluya 3 abidevi kapıyla giriliyor. Bunların toplamı 8 cennet kapısını simgeliyor. Çamlıca Camii, Peygamber efendimizin yaşamış olduğu 63 yıla atfen, 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde planlandı.

Hırka-i Şerif Camii

İstanbul’un Fatih ilçesi Hırka-i Şerif semtinde bulunan cami, 1851 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırıldı. Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed’in (s.a.v) Veysel Karânî’ye (r.a.) hediye ettiği meşhur Hırka-i Şerif’in İstanbul halkı tarafından ziyaret edilmesi ve muhafaza edilmesi için yaptırılan camiye bu yüzden Hırka-i Şerif Camiî denildi.

Eyüp Sultan Cami ve Türbesi

Çeşmesinden akan suyun kutsal sayıldığı, avlusunu asırlık çınar ağacının süslediği Eyüp Sultan Camii ve Türbesi, Osmanlı’nın İstanbul’a bıraktığı en büyük tarihi miraslardan birisi olarak gösteriliyor. İslam Dünyası’nın önemli isimlerinden sayılan Eyüp Sultan’ın ebedi ikametgâhına ev sahipliği yapan dini yapı, bu nedenle yıl boyunca hem ibadet hem de ziyaret için gelen binlerce ziyaretçiyi konuk ediyor.

Merkez Efendi Türbesi

Merkez Efendi Türbesi; İstanbul, Zeytinburnu'nun Topkapı semti, Merkez Efendi mahallesinde, Merkez Efendi Camii bahçesinde yer alır. Türbe günümüzde İstanbul Türbeler Müdürlüğü’nün yönetiminde olup, ziyarete açıktır. Merkez Efendi, 1463 yılında Denizli’de doğmuştur. Asıl adı Musa Muslihittin olan Merkez Efendi, ilköğrenimini Manisa'da tamamlamış, daha sonra İstanbul’a gelerek Hızır Velüyittin Efendi ve Mevlana Ahmet Paşa’dan dersler almıştır. Müderrislik için Bursa, Karaman ve Amasya’ya gitmiştir ve bu dönemde “Halveti Tarikati” icazetini almıştır. Sonrasında İstanbul’a döndüğünde Etyemez Tekkesine devam eden Merkez Efendi, “Sümbül Efendi” lakaplı Şeyh Yusuf Sinanettin Efendi’nin öğrencisi olmuş, döneminin ileri gelen sufilerinden ve hekimlerinden olmuştur.

Yuşa Tepesi ve Hz. Yuşa Türbesi

Yuşâ Tepesi İstanbul’un Anadolu Kavağında Beykoz ilçesinde bulunan tepedir. Kuzeyinde Yoros kalesi bulunur. Zirvesi denizden 201 m yüksekliktedir. Bu zirve, Yuşâ Türbesi ve Camii’nin bulunduğu mekândır. Türbede gömülü olan zatın Yuşâ Hazretleri olduğuna inanılmaktadır.  Hazreti Yuşâ bir rivayate göre Musa Peygamber ile birlikte Mecme’ul-Bayreyn’e yani Boğaziçi’ne gelmiş ve vefat ederek bu tepeye gömülmüştür.

Genel HABERLERİ
Merhaba.
Ben Dijital Asistanınız Arbey Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?