Arnavutköy Belediyesi
Boğulmalara Karşı Dikkat

Boğulmalara Karşı Dikkat

28 Haziran 2019 Cuma

Arnavutköy Belediyesi yetkilileri her yıl özellikle rip akıntılarından kaynaklanan boğulma vakalarına karşı vatandaşları uyardı.

Yaz aylarının gelmesiyle artan sıcaklarda serinlemek isteyen vatandaşlar ilçede bulunan Karaburun ve Yeniköy sahillerini tercih ediyor. Sıcakların artmasıyla yoğunluk yaşanan sahillerde vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Aşırı rüzgârlı havalarda oluşan büyük dalgalara ve rip akıntısına karşı yetkililer uyarıyor.

Yetkililer; Karaburun sahil şeridi boyunca konuşlanan cankurtaran ekiplerine, uyarı levhalarına ve denize gerdirilen şamandıralara vatandaşların uyması gerektiğini vurguluyor. Dalgalı denizde yüzmenin tehlikeli olduğunu belirten yetkililer, Karadeniz sahillerinde rüzgârlı havalarda oluşan rip akıntısına karşı vatandaşların dikkat etmeleri gerektekini söylüyor.

Rip Akıntısı Nedir?

Kıyıya ulaşan dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşur. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri sırasında meydana gelir. Pek çok plajda bu oluşum bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana gelir.

Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi çevresindeki su rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Yüzey çevresi, denizin yüzeyine göre daha kırışıktır.

Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan rip akıntılarında sahile gelen dalga geri dönerken çık hızlı bir şekilde hareket ettiğinden, çok iyi yüzme bilen kişi bile bu akıntıya karşı koyamaz.

Uzmanlar dize kadar gelen sığ suda bile aniden oluşabilecek rip akıntısına yakalananların paniğe kapılmamalarını, sahile doğru değil sahile paralel olarak yüzülmesi gerektiği, rip akıntısının bulunduğu alandan ancak bu şekilde çıkılabileceği uyarısında bulunuyor.

Genel HABERLERİ
Merhaba.
Ben Dijital Asistanınız Arbey Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?