Büyük Değerlerimiz Yanlız Değil!

07 Şubat 2023 Salı

YADES Hakkında

Türkiye’de ikamet eden 65 yaş üstü yaşlıların yaşamlarını kolaylaştıracak hizmetlerin ülke genelinde yaygınlaştırılması, Yerel Yönetimlerin bu kapsamdaki projelerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün finans desteği sağladığı Yaşlı Destek Programıdır.

Proje Süresi

Proje Süresi 12 Ay’dır.

Proje Hedefleri

Arnavutköy ilçe sınırlarında yaşayan, 65 yaş ve üstü yaşlı vatandaşlarımızı tespit edilerek kayıt altına almak, yaşlılarımıza yönelik sunulacak spesifik hizmetler ile yaşamlarını kolaylaştırmak, yaşlılarımızı proje hizmetlerinden etkin bir şekilde yararlandırmak, projeden alacağı hizmetlerin sonucunda ruh hallerinin iyileştirilerek, dezavantajlılığın getirdiği toplumsal ön yargıları hafifletip ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

Hedef Gruplar

• 65 yaş üstü yaşlı vatandaşlarımız, projenin doğrudan faydalanıcısıdır.
  • Projede, yaşlının bakımını üstelenen birey ve aileleri,
  • Projede gönüllü rol alan 50 genç ve onlar aracılığıyla katılacak, diğer gençler ve projenin etkisi altına alacağı bölge halkı, projemizin nihai yararlanıcısı konumundadır.

Proje Özeti:

Arnavutköy Belediyesi 2008 yılı İlçe statüsüne kavuşması ile sosyal belediyecilik ilkesini benimseyerek, zaman kaybetmeden AYEM (Arnavutköy Yaşlı ve Engelli Koordinasyon Merkezi) Merkezini hizmete açmıştır. İlçede yaşlı ve engelli bireylerin tespit edilmesi ile faaliyetlerine başlayarak, yıllara göre bütçe imkânları dâhilinde, ihtiyaçlarını karşılama gayreti içerisinde olmuştur.

AYEM Merkezimizin, faaliyetlerini yeniden organize ederek, hizmetlerimizin dışında kalan tüm yaşlılarımızı kapsayacak şekilde, taleplerine karşılamada daha esnek ve duyarlı olma yönünde çalışmalarını geliştirip, bu amaçla Yades 2021 programı çerçevesinde ‘Geçmişin İzi, Geleceğin Sesi’ projesini, hayata geçirmeyi, arzulamaktadır.

Projemiz özeti itibariyle, verilecek hizmetlerin sonucunda yaşlılarımızın ruh hallerinin iyileştirilerek sağlıklı yaş almalarını sağlamak ve ortaya çıkabilecek diğer ihtiyaçlarına göre, çalışmalarına yön vermek, bu çalışmaların bir sonucu olarak hali hazırda Belediyemizce sunulan sosyal hizmet ve yardımlardan tüm yaşlılarımızın etkin ve eşit bir şekilde yararlandırılması amaçlanmıştır.

.Proje Faaliyeti Başlıkları

1. Saha tespit faaliyetleri:

İlçemizde saha taramaları ile yaşlı vatandaşlarımızın kayıtları alınıp, sosyo-ekonomik durum, değerlendirmeleri yapılıp, yasal hakları hususunda yönlendirme ve bilgilendirmeler yapılacaktır.

1. Psikolojik danışmanlık hizmetleri:

500 Yaşlımıza psikolojik danışmanlık hizmeti verilecektir.

1.  Evlerde sağlık destek hizmetleri:

‘250’ yaşlı vatandaşımıza evlerinde yardımcı sağlık hizmeti sunulacaktır.

1. Evde bakım hizmetleri

Evlerinde bakım ve temizlik ihtiyacı duyulan yaşlı vatandaşlarımıza, 1.000 evde bakım ve temizlik hizmeti verilecektir.

1. Diyet ve beslenme takibi

100’ yaşlı bireyin obezite ve beslenmeye bağlı sorunları tespit edilerek, hastalıkları doğrultusunda beslenme programları hazırlanıp takipleri yapılacaktır.

1. Gündüz bakım hizmetleri

1000’ Yaşlı vatandaşımıza, gündüz bakım hizmeti sunulacaktır.

1. Yaşlı Bakım Eğitimleri

Evlerinde, yaşlı bireyin bakımını üstlenen ‘250’ bakıcı bireye, pratik ve çözüm odaklı yaşlı bakım eğitimleri verilecektir.

1. Sosyal entegrasyon ve uyum çalışmaları,
  1. 50 gönüllü genç projede farkındalık çalışmalarında rol alacaklardır.
  2. 100 yaşlımız için, proje ekibi ve gönüllüler eşliğinde, evlerinde doğum günü kutlama etkinlikleri yapılacaktır.
  3. Gönüllü gençler ile ‘10’ ihtiyaç sahibi yaşlımızın, ev eksikleri belirlenecek, yardımsever vatandaşların katkıları ile ev ihtiyaçları temin edilecektir.
  4. 250 Yaşlı vatandaşımız, kültürel gezi programlara katılması sağlanacaktır.
  5. Proje Merkezimize gelen yaşlılarımıza manevi terapi desteği verilecektir.
  1. Yaşlı Hakları Rehberi ve Farkındalık Broşürü temini edilip, dağıtılması,

Proje kapsamında  yaşlı bakımı ve yasal hakları kitapçığı ile farkındalık çalışmaları kapsamında broşürler hazırlanıp, temin edilip dağıtılacaktır.